infopagina:       om terug te keren sluit deze pagina af (klik kruis rechtsboven)

 

beloningen voor de vogel


Nu je eenmaal besloten hebt om met je papegaai te gaan werken is het heel belangrijk om te weten hoe je het beste met je papegaai kunt communiceren.
Doet je papegaai iets goeds, toont de papegaai het ´gewenste gedrag´ dan zal je dat je papegaai kenbaar moeten kunnen maken.

Is de papegaai al tam dan zijn vaak een paar lovende woordjes, een aai over de kop of wat gekriebel in de nek al een enorme beloning voor de vogel.
Verder is inmiddels in de praktijk duidelijk gebleken dat het spreekwoord "liefde gaat door de maag" niet alleen opgaat bij mensen maar zeker ook bij dieren, dus ook bij kromsnavels.

Een beloning in de vorm van iets eetbaars, iets lekkers, is een ideaal hulpmiddel om je papegaai duidelijk te maken dat deze iets goed gedaan heeft.

Zo'n beloning die je tijdens de training wilt geven behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:
* het moet handelbaar zijn
* de papegaai moet het lekker vinden
* de papegaai moet het snel opgegeten hebben
* het moet in uiterst kleine porties aangereikt kunnen worden
* het moet bij voorkeur ook nog gezond zijn

De papegaai een flinke noot of een druif als beloning geven lijkt natuurlijk heel erg leuk maar zodra de papegaai die noot of druif heeft is deze zeker wel een tijdje zoet om die noot of druif naar binnen te werken.
Alle aandacht is op dat moment bij de noot, de papegaai is dus een flink poosje afgeleid van de training.
Bovendien heeft de papegaai na een paar noten of druiven zijn buikje vol en zal een lekkernij in het vooruitzicht om de vogel voor verdere training te motiveren niet meer werken.
Ook drinken, bijvoorbeeld jus 'd orange, is niet erg ideaal, papegaaien zijn geen grote drinkers dus hun dorst is snel gelest. 

De ervaring heeft geleerd dat de papegaai het beste op beloningen en kleine lekkernijen reageert wanneer deze nog niet gegeten heeft.
Een volle maag is niet bepaald een stimulans, dus wil je gaan trainen met de vogel zorg dan dat deze trek heeft.
Zorg ervoor dat het voer in de kooi ruimschoots voor de aanvang van de training op is of haal bijtijds het voer uit de kooi.
Je kan bijvoorbeeld net voor je het ontbijt of avondeten geeft.
Direct na het trainen krijgt de vogel natuurlijk weer voldoende te eten.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een ideale beloning te vinden die je tijdens de trainingen kunt gebruiken.
Geef de papegaai een klein bakje met gemengde zaadjes, laat de papegaai daar even wat uit eten.
Haal dan het voerbakje uit de kooi en kijk welke zaadjes je papegaai het eerste uit de voerbak heeft gehaald.
De papegaai zal de favoriete zaadjes het eerst eten.
Zodra je weet welk zaadjes favoriet bij je papegaai zijn kan je deze uit het zaadvoer sorteren en deze gebruiken als beloning.

Heb je de papegaai al wat langer dan weet je al snel waar de papegaai gek op is.
Bijvoorbeeld kleine stukjes prinsessenboon, kleine stukjes paprika, kleine stukjes cashewnoot, of hele kleine stukjes Melba-toast.
Laat je fantasie maar werken, jij kent jouw papegaai het beste.

Ikzelf werk veel met zonnebloempitjes, kleine brokjes Melba crackers, hele kleine stukjes gebrande cashewnoot (ongezouten).

Elke papegaai heeft weer zijn eigen voorkeur, neem er gewoon even de tijd voor en probeer een aantal ´beloningen´ te vinden die bij jouw papegaai passen, maar.....   het zou wel ideaal zijn wanneer deze beloningen aan al de vorengenoemde voorwaarden voldoen!


   
 

 

gerelateerde onderwerpen:

"trainen"
"
info-beloningen"
"info-folderfeest"
"info-honderd speeltjes"
"info-korenhalmen"
"verrijking"
"doe het zelf"