papegaaienkennis: ziekte en gezondheid

ziekenkooi:

 

Als je kromsnavel ziek is dan is het raadzaam deze vogel in een zo'n optimaal mogelijke omgeving te plaatsen zodat hij alle energie kan besteden aan het helingsproces.

De normale lichaamstemperatuur van een kromsnavel ligt zo ongeveer bij 40 - 42 graden Celsius, je begrijpt natuurlijk dat het heel wat energie kost om een dergelijk lichaamstemperatuur op te wekken.
Die energie kan je vogel beter benutten aan het gezond worden.
Je hele woning verwarmen naar en temperatuur van 40 graden is geloof ik geen optie, maar een ziekenkooi waarin je vogel het lekker behaaglijk warm kan hebben dat zou ideaal zijn.

Dat is een van de redenen dat men een zieke kromsnavel in een ziekenkooi zet.
Een andere reden zou kunnen zijn dat je niet wil dat eventueel andere vogels besmet raken, of dat andere vogels je zieke vogel lastig vallen.

Als je een beetje kan knutselen dan moet het beslist lukken zelf een ziekenkooi voor je vogel(s) te maken.

Hieronder een idee hoe je eventueel te werk kan gaan.

Het formaat van de kooi moet je zelf invullen, dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de vogel die je in de ziekenboeg plaatst.

Men maakt een kist (bijvoorbeeld van watervast multiplex) waarin voldoende ruimte is voor je vogel.
Voor de open voorzijde komen tralies, al dan niet met deurtjes. Deurtjes of luiken kan men ook in het houten gedeelte maken, of men maakt een zijde demontabel of scharnierend.
Rechtsboven in deze kist maakt men aan de achterzijde een royale lampenbak van hout. in deze lampenbak worden een of twee  lampen ingebouwd.
De onderzijde van de lampenbak wordt met tralies of stevig gaas afgedekt zodat de vogel niet bij de lampen en het elektrische gedeelte kan komen.
Zorg wel dat de afstand tussen de afscherming en de lamp(en) groot genoeg is zodat het metaal niet te heet wordt. (5 cm)
Plaats over de volle voorzijde (de breedte) een comfortabele zitstok. Plaats eventueel nog meerder zitstokken in de kooi.
De rechterhelft van de voorzijde met tralies dekt men af met een stuk plexiglas.

Richt de kooi verder naar behoefte in met een waterbakje, voerbakje en wat je er verder zo in wil hebben.

Draai een 25 watt lampje in de fitting, en laat het branden. Meet met een thermometer de temperatuur iets boven de zitstok direct onder de lamp(en).
Is de temperatuur boven de 40 graden dan moet er een zwakkere lamp in, is de temperatuur te laag draai er dan een sterkere lamp in.

De zieke vogel kan nu zelf een plaatsje in zijn ziekenkooi vinden waar hij de temperatuur het aangenaamst vindt. Achter het plexiglas direct onder de lamp is het er het warmst en helemaal aan de linkerzijde voor het open traliewerk is het het koelst.

Voor, tijdens en na gebruik dient men de ziekenkooi grondig te desinfecteren.

Ik wens je vogel van harte beterschap!

 

 

Tips om de ziekenkooi te optimaliseren:

Boven de lampen haalt men het hout weg, daarvoor in de plaats komt een verschuifbaar plankje te liggen. Door nu het plankje te verschuiven creŽert men een ventilatiekier, waardoor men de temperatuur in de kooi exact kan regelen. Bovendien ideaal als men eens een lamp moet verwisselen.

Bekleedt de lampenbak met aluminiumfolie.

Gebruik een infrarood lamp.

 

 

     
zieke papegaai