tips: wetenswaardigheden

 

toe-tapping  -  teen-wippen
wing-flipping


Soms ziet men papegaaien die voortdurend met de tenen wippen.
Ze blijven maar op en neer gaan met de tenen alsof ze koude pootjes hebben.
Dit kan zelfs zo ver gaan dat het ook 's-nachts als ze slapen doorgaat.
Dit verschijnsel dat in het Engels “toe-tapping” genoemd wordt ziet men best wel vaak bij de edelpapegaaien, maar ook regelmatig bij andere papegaaien.

Een gelijksoortig verschijnsel is "wing-flipping" (vleugeltrillen) en de oorzaak zou identiek kunnen zijn!
 
Het neurotisch "teen-wippen" is een typisch op zichzelf staand verschijnsel dat verschillende oorzaken kan hebben.
Men kan denken aan kalktekort, een infectie, een metaalvergiftiging, nierproblemen, een zwelling van organen, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en/of vitaminen of misschien wel kramp in de pootjes.
Ook luchtvervuiling door bijvoorbeeld kookluchtjes, sigarettenrook, geurkaarsen, luchtverfrissers, parfum kunnen de reden zijn voor dit gedrag.

Voordat men met een dure behandeling of met dure medicijnen dit "teen-wipgedrag" gaat bestrijden doet men er verstandig aan om eerst eens het totale voedselpakket van de vogel nauwkeurig en kritisch onder de loep te nemen.
Het is zonder meer denkbaar dat de vogel op de een of andere manier met dit "teen-wipgedrag" reageert op allerhande chemische supplementen of mogelijk een overdosis aan kunstmatige vitaminen in het voedsel.
Met name schijnt de edelpapegaai, door een langzamer verteringsproces, het aangeboden voedsel veel optimaler te benutten als menig andere kromsnavel.
Daardoor worden meer vitaminen en mineralen uit het aangeboden voedsel gehaald.

Voer de vogel eens een tijd lang met louter natuurlijke en biologische geteelde producten.
Dus géén pellets, géén kunstmatige vitaminen, géén brood, en geen geraffineerd eten.

Geeft biologisch geteelde zaden, gekiemde zaden, groenten (eventueel gekookt) en fruit.
Zorg dat de vogel louter natuurlijke vitaminen krijgt uit onder andere groenten met veel caroteen.

Vaak, bij een dergelijk dieetverandering, ziet men na enkele dagen al duidelijk een vermindering van dit "teen-wipgedrag".
Soms kan het "teen-wipgedrag" al een neurotische vorm aangenomen hebben en dan kan vermindering van dit gedrag toch wel even op zich laten wachten.

Heeft de verandering van het dieet resultaat, maar je wilt toch om de een of andere reden terug naar het oude dieet, doe dit dan stap voor stap.
Zie je het " teen-wippen" weer terugkomen dan weet je waarschijnlijk welk deel van het het oude voedsel daarvoor verantwoordelijk is.

Ook een kalktekort kan de reden zijn van dit "teen-wipgedrag".
Geef de vogel in het drinkwater een wateroplosbaar kalksupplement en meng wat extra kalk (bijvoorbeeld geschaafde sepia of gemalen visgraat) door het voedsel. 

Mocht dit alles binnen pakweg 2 weken geen resultaten opleveren is het zeker van belang de vogel eens grondig op gezondheid te laten controleren door een dierenarts die gespecialiseerd is in het behandelen van kromsnavels.

  
                     
 toe-tapping                         wing-flipping

 

     
wetenswaardigheden